Tekneden Sahteyle Torik Avcılığı

SAROS’DA TORİK AVCILIĞI

Güzel yurdumun masmavi denizi SAROS körfezi,doğal yapısı,tertemiz suyu,bol balık çeşidi ile biz amatör balık avcılarının her zaman özlemle derinliklerine oltamızı indirmeyi hayal ettiğimiz SAROS.

Takvim yaprakları,mevsim balıklarına adeta çağrıda bulunur,her yılın Ağustos sonu Toriklere Saros ev sahipliğini hiçbir zaman aksatmaz.O zarif yapısı,pırıl pırıl mavimsi rengi hele ki suyun içinde yaydan çıkmış bir ok misali sürati her oltacının rüyalarında bile avını özlemle pekiştirdiği TORİK.Kasım ayının sonuna kadar özellikle tekneden sırtı avcılığı ile sürekli av veren,oltacıya üst düzeyde adrenalin yaşatan Torik avında elbette hepimizin bilmesi gereken ve uygulamada özellikle dikkat etmemiz gereken bazı noktalar mevcut.

Her oltacının taktik ve tekniği değişkenlik gösterir malzeme ve düzenek ise özellikle torik avcılığında neredeyse standart bir yapıya sahiptir.Mevsim şartlarını ve su sıcaklığını hatta kıyılardaki yem balıklarını da düşündüğümüzde şartlara uygun bir düzenek yapmak her zaman torik avımızda iyi performans sağlamamıza yetecektir.Öncelikle mukavemetine güvendiğimiz kaliteli bir misina,uygun kandırıcı ve uygun ağırlık düzeneğimizin en önemli unsurlarıdır.El oltası ile av yapacaksak beden misinamızın 0,60-0,70 kalınlığında olması önemlidir,iri b İr toriğin sert vuruşu parmak boğumlarımızda yaralanmalara neden olabilir,deriden imal edilmiş parmaklık yaralanmalara karşı önlem demektir.

Kamış ile yapacağımız avlarda 0,28-0,35 örgü ip misina kullanmak özellikle makinede sarılı beden misinamızda gam yapmayı önleyecek,mukavemet ve esneklik konusunda oldukça fayda sağlayacaktır.El takımı veya kamış kullandığımızda beden takımımıza monte edeceğimiz delikli gezer ağırlık sonrası mukavemeti kuvvetli kilitli fırdöndü beden takımımızı tamamlayacaktır.

Geriye avımızı gerçekleştirecek köstek diye tabir ettiğimiz düzeneği oluşturmamız gerekiyor,köstek yapımızda öncelikle yine sağlam bir fırdöndü ve 10-12 kulaç 0,35-0,40 esneme oranı düşük monofilament misina kullanmamız gerekir uç noktaya monte edeceğimiz kandırıcı mevsim şartlarına,havanın açık veya kapalı durumuna,yem balıklarının çeşidine ve cinsine göre değişkenlik gösterir.

Sarı renk tonunda olan kandırıcılar hemen hemen her ortamda güzel av performansı sağlar,kırmızı ve turuncu kandırıcılar genelde torik balığının dip sularına yakın yemlendiği dönemlerde çok daha güzel performans sağlar,mavi,siyah,yeşil ve hologramlı kandırıcılar bu kez su üstüne yakın avlarımızda en güzel performansı sağlar,kandırıcıların gaga yapısı ise 1-1,5 mt.dalabilecek yapıda vücut yapısı ise yüzen(floting)olması birden çok takım kullanımında dip taşlarına takımımızın takılmaması için önemlidir.

Avladığımız torik ile uğraşır iken ikinci,hatta üçüncü takımızın batan(sinking)sahtelerden yapılması takımlarımızın dip sularında,taş,ot,vs. yerlere takılarak zayii olmasına sebep vermektedir.Takımımızı istediğimiz derinlikte yüzdürmek beden misinamıza ilave edeceğimiz ağırlık ile gerçekleştirmelidir.Gaga yapısı oldukça uzun ve dalış mesafesi fazla olan kandırıcılar özellikle torik avlarında istediğimiz performansı sağlamaz.Kandırıcılarımızın 9-11 cm. boylarında olması üzerlerindeki üçlü iğnelerin mukavemetli olması avantajdır.

Küçük kandırıcılar küçük iğnelere sahip olduğundan sık sık torik tarafından kopartıldıkları yıllarca tecrübe edilmiştir.Gereğinden büyük sahteler de av performansına olumsuz etki sağlamaktadır. Köstek misinamızı suya indirdiğimizde beden misinamızı ortalama 15-20 kulaç salarak takımımızı yüzdürmeliyiz,tekne hızımız rölenti üstü olmalıdır,düşük hız veya gereğinden fazla sürat av performansımızda olumsuzluklar yaratmaktadır.

Torik avımızda sabah erken saatlerde denize açıldığımızda ilk olarak 30-40 gr.lık bir ağırlık ile dolaşmamız gerekmektedir,yem balıkları sabahın ilk saatlerinde su yüzeyine yakın olduklarından sahtemizin de su yüzeyine yakın yüzmesi yıllardır tecrübemdir.Torik balığının av verimine göre gün içinde beden misinamız üzerindeki ağırlığı değiştirerek av derinliğini kendimizin tespit etmesi en doğru olanıdır.16-25 Metre derinlikler Torik avı için ideal sulardır.Tüm oltacı arkadaşlara bol torikli avlar.

HAZIRLAYAN:
Turgay SEZGİN

Diğer yazılara ulaşmak için tıklayın.

Kredi Kartı Ödeme